FAQ Highline: de 8 meeste gestelde vragen
1. Wat is het verschil tussen slackline en highline?​
Slackline is het balanceren op een plat touw (webbing) net boven de grond. Typisch veranker je de webbing tussen twee bomen in het park op een afstand tussen 10 en 30 meter.
We spreken van highline als de webbing zo hoog hangt dat je niet meer veilig kan vallen zonder extra beveiliging. Door de hoogte moet je niet enkel evenwichtsvaardigheden hebben, maar ook mentale wilskracht. Highlines zijn minder gelimiteerd in lengte dan een slackline. Als er voldoende hoogte is kan je een highline ophangen tot meer dan een kilometer.
​
2. Is een highline veilig?
Ja, een highline is veilig. De highliner is steeds gezekerd aan de webbing met klimgordel. De hele highline installatie is redundant. Als er ergens een deel faalt, is er altijd een back-up zodat niet het hele systeem faalt. Zo zie je steeds een tweede webbing onder de eerste hangen. De tweede webbing vangt je als de eerste breekt.
​
3. Wat is het verschil tussen highline en koorddansen/funambule?
Hoewel highline en koorddansen op elkaar lijken, is er toch een groot verschil, zowel op vlak van installatie als evenwichtsvaardigheid.
Een koordanser of funambulist stapt op een zeer strak touw of stalen kabel. Het touw zelf beweegt niet, ook de koordanser beweegt relatief statisch, al dan niet geholpen door een stok.
Een highliner stapt op lichte webbing met relatief lage spanning. De webbing beweegt al de kanten op en ook de highliner beweegt om de lijn onder de voeten in balans te houden.
De manier van evenwicht houden als koorddanser en highliner is anders. Een goede koorddanser kan niet zonder te oefenen highlinen en omgekeerd.
​
4. Kan ik leren highlinen?
Ja, Iedereen kan leren highlinen. Best begin je eerst met te leren slacklinen. Als je kan wandelen op een slackline van 20m en je kan starten van de zitpositie, ben je klaar om aan je highline avontuur te beginnen. Het is een proces met vallen en opstaan, met angst en euforie, maar met voldoende wilskracht geraakt iedereen aan het wandelen in het ijle. Meer info over leren highline vind je hier.
​
5. Kom je uit het circus?
Neen, hoewel highline sterk doet denken aan circus en koorddansers, is de discipline afkomstig vanuit de klimwereld. De eerste slackliners waren klimmers in de jaren '80 die tijdens rustdagen hun evenwicht trainden op webbings, platte touwen die ze gebruikten om klimankers mee te maken.
​
6. Trek je geen torens omver met een highline?
Neen. De krachten die op een highline komt zijn relatief klein. Een highline is gemaakt van licht materiaal en wordt opgespannen onder lage spanning. Een highline van 200m tussen twee kerktorens veroorzaakt een piekkracht van ongeveer 0,5 ton. Als je weet dat de kerkklok die heen en weer bengelt aan de top van de toren 10 ton weegt, zie je het verschil. Neem contact op voor de berekening op jouw specifieke locatie.
​
7. Hoe krijg je de lijn naar de andere kant?
"Hoe krijg je de lijn naar de andere kant?" is de meest gestelde vraag als mensen een highline zien hangen. Het antwoord hangt af van de specifieke locatie. In het algemeen maken we eerst een connectie tussen de twee ankerpunten met een dunner touw. Met dit dunner touw trekken we de highline over. In het gemakkelijkste geval wandelen we over met het touw, in het moeilijkste geval vliegen we het over met een drone of postduif.
​
8. Geef je shows?
Jazeker. Neem contact op voor de mogelijkheid op jouw locatie of evenement. Of laat je inspireren door foto's van eerdere projecten.
​